Kirándultunk Dunaújvárosba –Rácalmásra

2010. 05. 06-án a II. Sz. Idősek klubjával Dunaújvárosba –Rácalmásra kirándultunk. Bp. XVI. Ker. János utca 49. II. sz. Idősek Klubjától autóbusszal, reggel 8 órakor indultunk el.

Indulás előtt névsorolvasás történt. A kirándulásra jelentkező klubtagok mindannyian az indulási időre megérkeztek, 35fő+5 kísérő /kolléga/. A hangulatot egy kicsit rontotta a borús idő, de Budapestet elhagyva egyre bizakodóbbá váltunk.  A buszból kitekintve tapasztaltuk az egyre kellemesebbnek tűnő időjárást. Klubtagjaink jókedve sem maradt el, sokan énekeltek, közben házi süteménnyel kínálták egymást. A buszból szép panoráma tárult elénk, az időközönként fel- fel tűnő Duna látványa. Az M6- autópályán haladva az út szélén nyíló szép tavaszi, mezei virágok csodálatos látványt nyújtottak. Délelőtt 10-órára megérkeztünk Dunaújvárosba.

Dunaújváros az 1950-es években épült, gazdasági megfontolások nyomán. De a régészeti feltárások bizonyítják, hogy már a bronzkorban is település állott itt. A későbbi korszakokban is folyamatosan lakott volt, az akkori Pentele néven ismert település.

Először Móder Rezső /festő, grafikus, mobilszobrász/ 1996-ban alakított Zenélő Szoborparkját tekintettük meg. A Zenélő Park kiállítás az Óvárosban található. Ez a városrész élesen elkülönül Dunaújváros építészeti jellegétől, több század elején épült ház, szűk utcák jellemzik az Óvárost. A parkba vezető út is keskeny utcában található, kis emelkedővel közelíthető meg, itt belekarolva klubtagjainkba segíteni kellett. A parkban vasból készült különböző formájú, alakzatú szobrokat, alkotásokat láthattunk. Különlegességük, hogy a vas elemek hordozhatók, bárhol bemutathatók, un. Gumikalapáccsal ütögetve különböző hangszíneket, dallamokat hallat. Zenei koncerteket is szoktak rendezni ezzel a technikával. Móder Rezső a kiállítást alkotó művész megmutatta nekünk, hogyan tud zenét komponálni a vasalkotásokból

Következőleg a város múzeumát az Intercisa. Múzeumot tekintettük meg. 1970-ben szükségessé vált, hogy az előző években, évtizedekben a város építése során feltárt régészeti leleteket, amelyeket igen nagy mennyiségben találtak, elhelyezzék, És Múzeumot létesítsenek. Nevét a Múzeum az ókori településelőd nevéről kapta. A kiállítás a bronzkortól, a romai kortól, napjainkig bemutatja a feltárt leletanyagokat. Itt láthattuk a különböző korszakokból pénzérméket, hadi eszközöket, háztartási eszközöket, néprajzi gyűjteményt. A múzeum belső udvarán római kori kőgyűjteményt nézhettünk meg. A kiállító termekben székek, padok voltak elhelyezve, leülhettek az idősek, akik séta közben elfáradtak. Mire megtekintettük a múzeumot, az ebédidő is elérkezett.

Dunaújvárosban az Aranyhordó étteremben ebédeltünk. Az étteremben kellemes, hangulatos tágas helyet biztosítottak a számára. A menü finom, és tartalmas volt, a levesből repetáztunk is. Húslevest csigatésztával, marhapörköltet burgonyával és savanyúval kínáltak. A menü végén desszertnek ízes piskótát kaptunk. Az ebéddel mindenki elégedett volt, a nagy séta után jól esett a kis pihenő és a finom falatok.

Kora délután megpihenve, felfrissülve folytattuk tovább utunkat Rácalmás felé, megtekinteni a Jankovics kúriát. Rácalmás Dunaújvárostól 10 km-re található, természeti szépsége, és kulturált környezete miatt Dunaújváros „Rózsadombjának” is nevezik. Rácalmás a városból pihenni vágyóknak ideális környezete.

Nevének eredetét XIV.sz.ott élt Almási család, és a XVI- XVII.sz.-ban a törökök elől menekülő Rácz családok adták. A falu a XVIII. sz-tól a Jankovics család birtoka lett. A kúria az Ófaluban helyezkedik el, 4 hektáros arborétum övezi, és a XVIII.sz.-ban épült, a család nyári lakhelyéül szolgált. A birtok a Dunától alig 3 percre található. Megérkezésünkkor hatalmas boltíves fából készített kapun jutottunk be. Különálló kisebb- nagyobb épületek alkották a birtokot, több hektáros területen. A kúriát 2006-ban újította fel az Önkormányzat, támogatással. A főépületet, és parkot eredeti formájában, de felújítva láthattuk, a kisebb épületek eredetét évszámok igazolták. A kúria ma jelenleg étterem, apartman, vendéglátóhelyül is szolgál, konferenciákat, rendezvényeket tartanak. Érkezésünkkor megrendelésre kenyérlángost sütöttek, egyik klubtagunk fizetési felajánlásával, amit a klub nevében megköszöntünk. Az étteremben fogyasztottuk el, ahol kiállított század elejei konyhai eszközök, edények voltak láthatók. Itt is megnéztünk egy néprajzi kiállítást. Rácalmást fejlett mezőgazdaság, ipar /malom/, kereskedelem jellemezte, a néprajzi kiállítás gyűjteményben az ehhez tartozó életmód feltételeit, jellegzetességeit láthattuk. Külön teremben Magyarországon az erdei vadak preparátumait néztük meg. A nagyon kellemes tavaszi időben, a parkban hatalmas sétát tettünk, a sétáló utak jól járhatóak, biztonságosak voltak. Sok pad, pihenőhely alkalmat adott arra, hogy aki elfáradt, ülve gyönyörködjön a park szépségébe. Különleges fák, cserjék, virágos ágyások között sétáltunk, beszélgettünk, csodáltuk a természet szépségét. A délutáni órákban kellemes pihenést nyújtott a Jankovics birtok. Késő délután indultunk Budapestre, útközben pihenőként az egyik cukrászdában Budaörsön finom fagylaltot, süteményt fogyasztottunk. Kellemesen elfáradva, de a jó hangulatot megőrizve este 7 órakor érkeztünk Következő nap beszélgettünk a klubtagokkal a kirándulás élményeiről, kinek mi nyerte meg legjobban a tetszését, és továbbiakban a következő kirándulást terveztük, hová szeretnének menni, mit szeretnének látni.