Hőségriasztás

hoseg

Tekintettel arra, hogy a napi átlaghőmérséklet meghaladja a 25 °C-t, ezért dr. Falus Ferenc országos tiszti főorvos 2. fokozatú hőségriasztást rendel el péntektől.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint a napi középhőmérséklet csütörtökön még legfeljebb csak néhány helyen éri el a 25 fokot. Pénteken és szombaton azonban országszerte 25 és 27 fok között várható az átlaghőmérséklet. Vasárnap az ország déli, délkeleti részén még 25, 26 fok körül, az északi és a nyugati megyékben azonban már 25 fok alatt valószínű a napi középhőmérséklet.

A déli órákban tartózkodjunk hűvös helyen. A lakások felmelegedését úgy akadályozhatjuk meg, ha becsukjuk az ajtót, ablakot és besötétítünk. Este, éjszaka szellőztessük át a helyiségeket friss levegővel. Az elveszített folyadékot folyamatosan pótolni kell. Az idősekre, betegekre és a kisgyermekekre különösen figyeljünk oda. A kirándulók, utazók, nyaralók mindig vigyenek magukkal elegendő folyadékot. A szokatlanul hüvös és esős május után a hirtelen beköszöntő, rendkívüli meleg nagyon megviseli szervezetünket, amihez hozzájárul az árvizes területeken a védekezók fáradtsága, kimerültsége. Ezert kérjük, hogy mindenki fokozottan tartsa be az egészségmegőrzésre vonatkozó tanácsokat.

Az országos tiszti főorvos felhívja az egészségügyi intézmények, a mentőszolgálatok, az önkormányzatok figyelmét is, hogy az egészségünket érintő megelőző intézkedéseket tegyék meg. Így többek között az esti órákban, ahol szükséges, locsolják a közterületeket, illetve tegyék közzé az igénybe vehető légkondicionált helyiségek listáját.


Hasznos információk a hőséggel kapcsolatban:

Tanácsok hőség idejére:
http://www.antsz.hu/portal/down/kulso/hoseg_2007/Tanacsok_hohullam_idejere.pdf

Italok és ételek a nyári melegben:
http://www.antsz.hu/portal/down/kulso/hoseg_2007/Italok_etelek_nyari_melegben.pdf

Közegészségügyi tanácsok a napsugárzás káros hatásainak megelőzésére:
http://www.antsz.hu/portal/down/kulso/hohullam_2009/UV_tanacsok_2009.pdf

Az ÁNTSZ kiemelt szakmai feladatai hőség esetén:
http://www.antsz.hu/portal/down/kulso/hoseg_2007/ANTSZ_feladatai_20070719.pdf